Piramid Makanan

piramid makanan

Piramid Makanan Malaysia mempunyai gabungan lima (5) kumpulan makanan yang diletakkan pada empat (4) aras. Selain daripada jenis kumpulan makanan, piramid makanan juga menyatakan jumlah sajian yang disarankan untuk diambil dalam sehari bagi setiap kumpulan makanan.
Bentuk piramid yang lebih besar di bahagian bawah dan semakin mengecil ke atas menggambarkan kepada individu perlu mengambil makanan yang lebih banyak pada bahagian bawah (dasar) piramid dan makan sedikit makanan-makanan pada aras paling atas (puncak) piramid.

Piramid Makanan Malaysia merupakan satu panduan mudah bagi individu mempelbagaikan makanan harian mengikut jumlah sajian yang disarankan.

Makanan seimbang mengandungi kombinasi pelbagai jenis makanan untuk memberi kita semua zat makanan yang diperlukan oleh tubuh. Tiada satu pun makanan tunggal yang dapat membekalkan kesemua zat yang diperlukan. Tubuh memerlukan pelbagai jenis makanan dalam kuantiti yang berbeza untuk memelihara kesihatan.

 

Piramid Makanan dan Air yang di minum

Mengambil makanan mengikut piramid makanan yang disyorkan adalah amat digalakkan tetapi jangan lupa kepada air yang di ambil setiap hari mestilah berkualiti.Air memainkan peranan penting di dalam kehidupan kita dan semua organ di dalam badan memerlukan air yang berkualiti untuk menjalankan tugasnya dengan efisen.Apakan kepentingan air kepada semua organ di badan kita? Sila Lihat video di bawah;

.

Air yang diperlukan untuk kehidupan manusia tumbuhan dan juga haiwan.’Kangen’ adalah perkataan jepun yang di terjemahkan sebagai semulajadi atau kembali kepada asal. 5 jenis air kangen adalah air yang sangat sehat boleh berada di dalam rumah anda.

Amalan meminum air berkualiti tinggi setiap hari pada masa yang tepat akan menghasilkan kesihatan badan yang unggul. Banyak tips telah dikongsi dalam internet tentang kebaikan amalan minum air berkualiti, namun saya nak kongsi di sini amalan minum air berkualiti PADA MASA yang TEPAT.

Namun begitu, walaupun banyak kali anda minum dan amalkan, tapi jika air yang diminum tidak berkualiti dan tidak sesuai dengan badan, maka anda tidak akan dapat hasil yang dikehendaki. Oleh itu, saya cadangkan guna Alkali Ionised Air kangen untuk Air Minuman Terbaik untuk kesihatan unggul anda.

Mesin air ionized kangen Enagic mampu menyempurnakan air yang anda nikmati setiap hari dengan konsep mesra alam di dalam rumah anda.Air alkali dan bersifat asid yang terdapat pada mesin ini boleh dihasilkan menerusi mesin ajaib ini.Mesin ini dicipta untuk penyelesaian lengkap di dalam rumah anda yang mementingkan kesihatan keluarga dan kehidupan sekeliling.

Terdapat pelbagai cerita hebat mengenai keajaiban air kangen dan testimoninya seluruh dunia membantu pelbagai penyakit kronik hubungi kami segera untuk infomasi lebih lanjut.

air kangen malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *